Мандали

Изкуството като терапия

Преди 10 години, вдъхновена от работата на психолога Карл Юнг, започнах да рисувам мандали като опит да се опозная в дълбочина и да изразя търсения си чрез изкуството. Юнг изследва как символите на мандалата разкриват много за нашия собствен вътрешен свят и за личното ни и колективното несъзнавано. Той ги разглежда като символи на Цялостната личност, която е реализирала пълния си вътрешен потенциал.

Мандалите според йога традицията са инструменти за развиване на концентрация и обекти за медитация. Макар да са ни познати най-вече покрай храмовото и религиозно изкуство на Индия и Тибет, те се срещат в абсолютно всички древни култури, което доказва тяхната универсална символика.

В днешно време за незамененим инструмент за диагностика и лечение в областта на аналитичната психология и арт-терапията.

Чрез мандалите научих много за себе си, за истинските си потребности, за силните си страни и за страховете си. Научих се да бъда по-търпелива и съсредоточена и да превръщам вътрешните си дерзания в изкуство.

Проектът Анандала

През 2018 г. се роди проектът Anandala – дрехи и аксесоари с мандали. След известно търсене как да интегрирам тези свещени символи в ежедневието на хората , започнах да правя дрехи с моите мандали, отпечатани върху тях. По този начин хората, които ги носят, могат да почувстват лечебната им вибрация върху сърцата си.

Оттогава задълбочих изследванията си в областта свещената геометрия – древна наука, която приписва символични и свещени значения на определени геометрични форми и пропорции.

В днешно време за мен мандалите остават портали за самопознание и основен диагностичен и терапевтичен похват, но също така са незаменими източници на красота и хармония в живота, практиката и ежедневието ни. Благодарна съм, че мога да споделя изкуството на мандалите с повече хора и да включвам лечебната им сила в техните животи.

ПРОВЕРИ МОЯ

онлайн магазин

АНАНДАЛА