Арт-терапевтични упражнения Copy

1. Вокална експресия-Гласът на Утробата

Знаете ли, че утробата и гласът ви са тясно свързани?

Връзката между вагината на жената и нейния глас е едновременно озадачаваща и очевидна. Да започнем с факта, че шийката на матката ”cervix“ произлиза от латинската дума за шия, вагината и гърлото са забележително сходни структури .

Няколко други прилики включват факта, че вагината и гърлото са пътища в тялото за свързване с външния свят и инструменти за себеизразяване във взаимоотношенията.

Пееенето, оргазмът и раждането се задвижват от бързи и ритмични мускулни импулси. Влагалището и гласът са неразривно свързани и да изключим едното означава да изключите другото. Разделянето на тези области може да е причина за повишен емоционален стрес, физически дискомфорт и дисоциация, а чрез прости техники на сензорно възприятие и вокални упражнения можем да подобрим сексуалното удоволствие, да изградим по-силни лични граници и дори да си помогнем за по-леко раждане, защото докато гърлото се отваря, влагалището също се отваря и отпуска.

Работата с гласови импровизации може да е метод, който ни позволява да се себеизразяваме и заявяваме по-ясно , да проявим творческия си потенциал ,както и да канализираме сексуалната/ креативна енергия по един здравословен и конструктивен начин.

Пеенето е начин да изразим дълбоките рани в утробата , наместо да ги потискаме и научим как да се отпускаме и наслаждаваме на момента и на тялото си без осъждане и срам.

Техника за свързване на гласа на Утробата

Настани се удобно, отпусни се и положи длани върху утробата си. Започни да дишаш в нея, да наблюдаваш емоциите и усещанията ,които се пораждат в нея в този момент или липсата на такива, без осъждане и определяне.

Постой за малко така, осъзнавайки дъха си и със свои думи помоли утробата да ти разгърне гласа си.

В началото може да го чуеш като далечно ехо. Послушай го за малко, чуй мелодията на своята утроба. Дишай дълбоко и с издишване пусни и своя глас да се носи с тази мелодия.

Ако в началото е трудно може просто да издишваш с някоя гласна в един равен тон, дори да е съвсем тихо. С всяко издишване се отпускай и пускай гласа си. . Наблюдавай дали се появява фрустрация, срам, блокаж, вярване ,че не можеш да пееш или не си достатъчно добра. Или може би лекота и радост. Продължавай да издишваш със звук и опитай ако в този момент ти е възможно да оставиш гласа си да играе и експериментира с мелодии, височини, звуци. Остави усещанията да текат от утробата през теб и да излизат чрез гласа ти.

Остави рационалното и се отдай на преживяваннето. Дишай в утробата през цялото време и докато пееш с издишване отпускай влагалищните мускули.

В това упражнение не се стремим на пеем хубаво, а да се изразим по нов начин и да експериментираме.

Когато усетиш момента, остани за малко в тишина и наблюдавай какво се теб се промени и какво усещаш след практиката. Осъзнавай мислите и чувствата, които се появиха, докато я правиш.

2. Арт-терапевтично упражнение за рисуване с пръсти „Моята сексуалност“

Материали– водни, акрилни или темперни бои и лист хартия.

В това упражнение няма да ползваме четка, а собствените си пръсти, ръце и ако желаете и други части от тялото си 😊

Целта е да има максимална експресивност и минимален контрол от ума и да твориш спонтанно, докато  през цялото време да наблюдаваш  усещанията в тялото и допира.

Приготви всички материали. Остани за момент сама затвори очи. Как усещаш в момента своята сексуалност- потисната, слаба ,  неконтролируема и интензивна, деструктивна или  хармонична и съзидателна. Как усещаш либидото си и собственото си тяло?

Можеш да постоиш така колкото време имаш нужда, да подишаш в утробата  и да наблюдаваш какво излиза като емоции, мисли, образи, физически усещания.

Когато си готова отвори очи и без да мислиш, избери първите цветове, които те привлекат и рисувай с пръсти и длани по листа, остави ръцете ти сами да се движат, усещай и осъзнавай допира с боите, с хартията и превърни това преживяване освен в творческо и в сенсуално.

Накрая когато усетиш,че си изразила всичко, погледни рисунката си. Какви усещания ти носи, какви асоциации правиш с нея?

Наслади се на преживяването каквото и да е то.