Психотерапевтични упражнения за работа вкъщи Copy

Упражнения за самопознание и себеразширяване

  1. Напиши писмо на благоданост до майка си, без значение дали е жива или починала и в какви отношения сте или сте били в миналото.

Благодари и за живота и за всичко, което ти е дала и показала . Ако не я познаваш, напиши писмо с благодарност за живота и за уроците, които си научила.

  1. Напиши писмо на благодарност до баща си, , без значение дали е жив или починал и в какви отношения сте или сте били в миналото .

Благодари му за живота и за всичко, което ти е дал и показал. Ако не го познаваш, напиши писмо с благодарност за живота и за уроците, които си научила.

  1. Направи свой ритула на почит към предците. Може да е да запалиш свещичка или да предложиш цветя пред снимките им, да се помолиш, медитираш или да направиш друго,което ти резонира.
  2. Ако още не си станала майка, а искаш един ден, напиши от едната страна на листа всичките ти страхове по отношение на раждането и майчинството, а от другата как виждаш този страх след 10 години, какво си представяш ,че се е случило и какво би ти помогнало да го преодолееш сега.
  3. Ако не искаш да ставаш майка,, направи същото по отношение на  страховете и блокажите си за голяма твоя мечта, която искаш да се роди

Упражнения за пренатално възпитание за  бременни

  1. Напиши 7 качества , с които искаш да дариш детето си. Можеш да ги обсъдиш с бащата и заедно да решите кои да са те.

Напиши ги в утвърдителна форма и в настояще време  , например:

Любимо дете, дарявам те с радост.

За всяко качество избери образ, който го представлява. Всеки ден ги повтаряй на глас на бебето в утробата си и докато го правиш, си представяй образите, които символизират всяко едно от качествата, докато ги преживяваш с цялото си тяло

  1. Напиши писмо до своето бебе. Може да споделиш него какво чувстваш в момента, през какво минаваш, на какво те учи то  или какво искаш да споделиш с него и да го научиш ти. Прочети го на глас на детето си.
  2. Чети на глас някоя вдъхновяваща книга на бебето, пей му често една и съща песен, с която после можеш да го приспиваш, пускай му спокойна и релаксираща музика и говори с него, разказвай му за света.

Упражнения за себеизразяване за жени в пост-партум и с родилна травма и на жени , претърпели аборт

  1. Спонтанно писане за освобождаване от негативни емоци- може да е както за жени, които са родили по травматичен или разочароващ за тях начин , така и за жени, които са абортирали или минават през труден момент в пост-партума.

В това упражнение искаме да пишем най-първото, което ни идва наум по отношение на това преживяване без да го обмисляме и без значение от пунктуация и правопис .

Просто на един дъх да изразим всичко,което ни дойде в момента и с думите, които ни идват.

Как да го направим?

Седни, напиши и излей на един лист в продължение на 2 минути всичко,което те е заболяло и още те боли, всичко,което ти е било трудно и ти е пречило ,провалените очаквания, опиши чуствата си по отношение на този момент  и това,което ти тежи все още.

Ако усещаш силен заряд за работа, може да го допълниш със спонтанна рисунка.

След това намери подходящо отворено или добре вентилирано пространство, където да го изгориш и го направи с намерение за пускане на тези рани.

  1. Напиши писмо на благодарност за всичко, което си научила от това преживяване. Прочети на глас това писмо.