Упражнения за самопознание и личностно развитие Copy

  1. Отдели един ден ( или поне един следобед или сутрин) през тази седмица за наслада.

Напиши как си предствяш този ден, посветен на удоволствие и почивка. Какви занимания или преживявания би включила в него ? Какво ти доставя удоволствие, но може би отдавна не си правила или какво нещо искаш да пробваш отдавна ,но никога не ти достига време?

Някои съвети:

  • Може част от него да си сама, а може и част от времето да включиш и други хора- например да прекараш романтична вечер с любимия  или да се разходиш в планината със семейството си.
  • Включи малки детайли, които знаеш ,че ще направят деня по-специален, но не го планирай напълно, а си остави и място и пространство за спонтанност.
  • Наруши рутината си и включи нещо различно, дори да е съвсем малко
  • Осъзнай, че дори и денят да не протече точно по плана ти, това няма да му попречи да е красив и специален.
  1. Включи всеки ден момент за връзка с тялото си- може да са физически упражнения или да се намажеш с някое растително масло или крем ,  да масажираш нежно зоната на корема, матката и яйчниците и с кръгови движения да масажираш и гърдите си, като през цялото време го правиш осъзнато и с любов към тялото.
  1. Всеки път като се погледнеш в огледалото , си казвай „Обичам се“ , по възможност на глас. Наблюдавай усещанията и как се променят с течение на времето.

Един от дните остани насаме гола пред огледалото за 5-10 мин.  Каквото и да изпитваш и мислиш по принцип за тялото си , опитай се да му  благодариш си за това, което е , да видиш красотата му. Опитай да се гледаш с любов и на висок глас да му благодариш, че така прекрасно ти служи и да си кажеш отново „Обичам се“.  Благодари на тялото си за всичко, което ти дава.

После нарисувай усещанията си, независимо какви са били.  Не е нужно да е нещо конкретно, може да бъдат просто цветове и спонтанни форми. Свържи се с чувствата си и просто ги изрази без значение от крайния резултат.

  1. Напиши списък с всичко, което чувстваш,че може да блокира сексуалната ни енергия. Може да бъдат твои вярвания, ситуации от миналото  както със сексуални партньори, така и свързани с възпитанието ти , негативни емоции по отношение на мъжете, секса или тялото ти.

Например:

Не харесвам достатъчно тялото си и ме е срам от него .

Имам травматична ситуация от миналото със сексуален партньор и ме е страх да не се повтори

Вярвам,че всички мъже искат само секс от мен.

Чувствам се виновна, защото когато бях малка……

Срещу всяко твърдение , напиши съвет до себе си как да предолееш този блокаж.

Например:

Имам  травматична ситуация от миналото със сексуален партньор и ме е страх да не се повтори-  направи ритуал за късане с тази връзка , напиши писмо до този минал партньор, с което го пускаш да си тръгне или започни лична терапия

Ако ти е трудно да се сещаш за съвет, подишай в утробата и я попитай.

Ако не се сещаш за блокаж, просто напиши съвети как може сексуалата ти енергия да тече още по-свободно.

  1. Освен ако не си в цикъл, започни да правиш всеки ден упражнения за тазовите мускули по няколко минути- активираш и отпускаш влагалищните мускули и с всяка активация си представяш лечебна светлина от влагалището към утробата, при издишване- лечебна светлина от утробата към влагалището.

Ако имаш йони яйце ,може да изпълниш това упражнение с него.

  1. Седмично утвърждение , за което да се сещаш през тази седмица

Аз се отварям за удоволствието в живота ми.

Наблюдавай първия образ, който дойде в съзнанието ти като кажеш удоволствие. Всеки път като си повтаряш утвърждението , се свързвай с този образ и извиквай в тялото си усещане за блаженство и наслада.