Древните мъдреци в Индия – ришите, които изучавали холистичната медицинска система Аюрведа, достигнали до прозрението, че съзнанието е енергия, която се проявява чрез пет основни принципа или елемента: Етер (пространство), Въздух, Огън, Вода, Земя.

Те разказват историята на Сътворението и обясняват цялата ни материална и духовна същност чрез взаимодействието на тези елементи. Когато един елемент е извън равновесие, това се проявява в тялото ни, поведението и емоциите ни и в отношението към нас самите и към другите. Разбирането на елементите, ни помага да опознаем по-добре себе си, както и да разберем повече реалността, която ни обгражда.

Земя

Eлементът Земя ни прави по-устойчиви и символизира всичко, което създава материята физическото тяло. Този елемент отговаря за костите, ноктите и зъбите в човешкото тяло. Свързваме го и с планетата Земя, която обитаваме и която ни храни, обгрижва и дарява с живот.

От Зeмятa ca cътвopeни вcичĸи opгaнични живи тeлa – растения, животни и хора. Eлeмeнтът Зeмя cъдъpжa и нeopгaничнитe cyбcтaнции, ĸoитo oбpaзyвaт минepaлнoтo цapcтвo.

Според науката на Аюрведа, той е най-новият от всички елементи, защото се развива от другите четири. Той съдържа всички тях в себе си.

На по-фино равнище, този елемент отговаря за чувството за стабилност, сигурност, доверие и с връзката ни с материалния свят. Когато е в дисбаланс се проявява като слабо тяло и мускули, проблеми със зъбите и чупливи кости, а на енергийно ниво като тревожност, страх, несигурност, неспокоен и хаотичен ум, финансови проблеми. Земята е свързана с първа чакра – Муладхара. Основни теми, свързани с този енергиен център са физическото оцеляване, връзката с корените и предците ни, изобилието и парите.

Вода

Елементът Вода е силата, която позволява свързване, сливане, проникване на елементите един с друг и един в друг. Водата е абсолютно необходима за функционирането на тъканите и органите в тялото /около 70% от нашето тяло/. Отговаря за слюнката, кръвта, урината, семенната и вагиналната течност в човешкото тяло.

Качествата на водата са – хладна, флуидна, мека.

Когато е в дисбаланс на физическо равнище води до дехидратация, проблеми с бъбреците, уринарния тракт и с репродуктивните органи. На по-дълбоко ниво носи усещане за застой, липса на адаптивност, емоционална нестабилност, напрежение.

Когато този елемент е в баланс се проявява като гъвкавост в тялото и ума, интегриране на емоциите, балансирана сексуална енергия и творчество и всички части от тялото са подхранени и хидратирани. Водата успокоява, омекотява, свързва, охлажда и ни свързва с творческия импулс и чувствата ни, както и с нашето подсъзнание и интуиция.

Отговаря на втора чакра Свадхищана – център на емоциите, насладата, сексуалната и творческата енергия.

Огън

Елементът огън се свързва със сила, трансформация, пречистване, решителност, воля и страст, а на физическо отговаря за телесната температура, метаболизма, енергичността и храносмилането. Според Аюрведа той е третият създаден елемент. Огънят е свързан с етера, който му осигурява пространството да гори и с въздуха, който му дава гориво.

Огънят не е в баланс, ако сте без енергия, демотивирани, неуверени, разфокусирани, депресивни (нисък огън) или гневливи, избухливи, твърде импулсивни, егоцентрични (висок огън).

На физическо равнище твърде силен огън може доведе до възпаления, обилно потене, проблеми с кожата, обилно кървене по време на менструация, а твърде слаб огън до лошо храносмилане, студени крайници, нарушения или липса на месечния цикъл на жената.

Добрата връзка с огъня води до самоувереност, целеустременост, жизненост и добър тонус. Огънят руши и трансформира всичко, което е старо и ни тежи и отваря пространство да дойде новото в живота ни.

Елементът огън е свързан с третия енергиен център Манипура, който отговаря за силата, фокуса, мотивацията и способността ни да действаме и манифестираме.

Въздух

Елементът въздух се свързва с усещането за лекота, отвореност, спонтанност, любов и свобода. Този елемент присъства в дихателната система и нервите. Той е и вторият от петте елемента, тъй като въздухът има тясна връзка с етера.

Когато е в дисбаланс и е твърде силен води до разпиляност на мислите, липса на последователност и дисциплина, невъзможност за установяване на рутина, нереалистични и идеалистични очаквания и нагласи. Ако въздухът е твърде слаб носи усещане за тежест и обремененост, тъга, липса на въображение и творчество и прекалена прагматичност.

В тялото въздухът се проявява в движението на мускулите, сърдечните съкращения, в разгъването и свиването на белите дробове, движението на клетките.

Свързваме този елемент с дишането, а то според йога и аюрведа е основен източник на жизнена енергия прана. За това и фокусът върху него и овладяването на вдишванията, издишванията и паузите между тях хармонизират ума и тонизират тялото, и също така помагат за постигане на дълбоки състояния като концентрация и медитация.

Този елемент се свързва с четвъртия енергиен център Анахата, който отговаря за любовта и приемането.

Етер

Елементът Етер е най-финият елемент и е свързан с духовното измерение, чувството за свързаност, съзнанието, комуникацията и истината. Този елемент често се нарича „пространство” или „празнота”. Тъй като етерът е празно пространство, той е известен като елемента, който другите запълват. Според Аюрведа той е и първият, най-стар елемент. Всички празни пространства в нашето тяло са свързани с него. Когато е в дисбаланс се чувстваме празни, неразбрани и изолирани и ни е трудно да съзрем смисъла на живота си. Не успяваме да изразим емоциите и мислите си и трудно комуникираме с останалите.

Работата с този елемент донася теми за мисията ни на земята, дали има някаква по-висша сила, какво е истината, как се свързваме и общуваме с другите и със себе си. Свързваме го с пета чакра- Вишудхи. Тя отговаря за комуникацията и способността ни да се изразяваме, да говорим и да живеем Истината.